Macron je jako hurikán. Evropě to nepomáhá, říká pro INFO.CZ francouzská europoslankyně

Lucie Bednárová

Nová evropská pravidla pro přeshraniční vysílání pracovníků, na kterých pracují unijní instituce, dlouhodobě rozdělují Evropu. Svůj podíl na tom mají i politici, kteří podobná témata využívají pro vnitropolitické účely. Podle francouzské europoslankyně Élisabeth Morin-Chartierové pařící mezi nejvlivnější členy Evropského parlamentu je takovým příkladem francouzský prezident Emmanuel Macron. „Macron se do toho vřítil jak hurikán. Používal silnou rétoriku, zastával silné pozice a napadal vlády,“ postěžovala si v rozhovoru pro INFO.CZ politička, která vedla hlavní jednání o směrnici v Evropském parlamentu. Ta vyvrcholila minulý týden přijetím její zprávy, kterou ale nepodpořilo několik českých europoslanců. Proč je potřeba pravidla pro vyslané pracovníky zpřísnit? A jak to vysvětlit východoevropským zemím, které v tom vidí útok na jejich konkurenceschopnost? Čtěte rozhovor.

Vyslaní pracovníci rozdělují Evropu. Proti sobě stojí země, které mají pocit, že jim levnější pracovníci především z východních členských států EU berou práci, a ty mají zase pocit, že se jedná o diskriminaci, která je může citelně poškodit. Rozdílné názory na revizi směrnice o vyslaných pracovnících jsou zřetelně cítit i v Evropském parlamentu. Jste europoslankyní za Francii a zároveň jednou ze zpravodajek, které jsou pověřeny vyjednat v této instituci kompromis. Proč jsou nová pravidla vůbec potřeba a nestačí ta, která máme?

Současná směrnice pochází z roku 1996, když EU měla pouze 15 zemí. Už tehdy tu byly rozdíly v minimálních mzdách mezi jednotlivými státy. Dnes má EU více členů a tyto rozdíly jsou mnohem hlubší. Je zkrátka nemožné, abychom pokračovali se současnými pravidly. Musíme je změnit a přizpůsobit aktuální situaci.

Mobilita pracovníků se stává čím dál důležitější pro celou Evropu a pro všechny členské země. Potřebujeme experty a dovednosti a ty nejsou všude tam, kde by byly potřebné. Je důležité také pro mladé lidi, aby se dostali na pracovní trh. Je důležité respektovat volný pohyb služeb. Z těchto důvodů potřebujeme onu revizi.

Jednejte s Babišem! Nabídka bude velkorysá, premiérem může být Fiala, říká Pečinka

sinfin.digital