Islámský stát je znovu v historické Palmýře. Vrátil se po 9 měsících

Info.cz

Bojovníci Islámského státu jsou opět v historické Palmýře. Do města se vrátili devět měsíců poté, co je odsud vytlačila syrská vládní vojska. Informovala o tom stanice BBC s odvoláním na syrské aktivisty. 

Islámský stát město, kde jsou starověké památky, kontroloval deset měsíců. Tento týden zahájil proti Palmýře ofenzivu a dnes do ní vstoupili jeho bojovníci. Zpráva přichází v okamžiku, kdy radikálové jsou prakticky všude jindy na ústupu. 

Bojovníci Islámského státu teď bojují s armádou v centru města," uvedl Abdel Rahman ze Syrské organizace na ochranu lidských práv, která sídlí v Londýně. 

Velitel jedné z povstaleckých skupin z okolí Aleppa uvedl, že útok islamistů na Palmýru syrskou vládu přiměl, aby odtud k ohroženému městu vyslala vojáky.

Koalice vedená Spojenými státy v pátek oznámila, že při rozsáhlém náletu islamistům u Palmýry zničila 168 kamionů s cisternami.

Islámský stát během své vlády ve městě zničil velké množství antických památek, které považoval za rouhačské. Většina památek ale panování extremistů přežila bez významnějšího poškození. 

sinfin.digital