Bude Katalánsko nezávislé a je Madrid v právu? 9 bodů, které vám osvětlí španělskou krizi

Info.cz

bel

Španělsko prochází nejvážnější politickou krizí za posledních čtyřicet let. Katalánský parlament v pátek vyhlásil nezávislost a španělský Senát v reakci na to podpořil návrh madridské vlády na omezení autonomie v Katalánsku. Španělský premiér Mariano Rajoy převzal úřad katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, rozpustil místní parlament a svolal volby. Co se bude dít dál? Usednou obě strany k jednacímu stolu, nebo se do ulic katalánských měst vrátí násilí? INFO.CZ nabízí přehled, jak se v komplikovaném střetu centrální vlády a separatistů neztratit.

1. Jak k vyhlášení katalánské nezávislosti došlo?

Katalánský parlament, v němž mají většinu separatisté, v pátek schválil rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky. Španělský Senát krátce poté odhlasoval, že Madrid může omezit autonomii Katalánska (ústavní článek 155). Oba zastupitelské sbory svá rozhodnutí přijaly absolutní většinou hlasů.

Rezoluce o nezávislosti, kterou v Barceloně nadšeně přivítal dav demonstrantů, je podle Madridu nelegální. Právníci tvrdí, že ústavě mimo jiné odporuje text rezoluce, když se odvolává na dva zákony přijaté katalánským parlamentem letos v září (o referendu a o přechodu k nezávislosti). Ty už dříve zneplatnil ústavní soud.

2. Co říká klíčový ústavní článek 155?

Ústavní článek 155, pro jehož aktivaci hlasoval španělský Senát, umožňuje Madridu omezit autonomii regionu v případě, že vedení porušuje ústavu či zákony. Návrh umožňuje odvolání katalánského premiéra a jeho týmu, omezení pravomocí katalánského parlamentu, zasahování do autonomních orgánů, jako je například regionální policie, a svolání voleb do šesti měsíců.

3. Co udělala madridská vláda?

V reakci na vyhlášení katalánské nezávislosti španělský premiér Mariano Rajoy oznámil rozhodnutí odvolat regionální vládu v Katalánsku a rozpustit tamější parlament. Pravomoci katalánského kabinetu dnes dopoledne oficiálně převzala ústřední vláda v Madridu. Nové volby se v regionu budou konat 21. prosince.

4. Co se bude dít dál a kdo má ve sporu navrch?

Španělsko je v napětí a jen těžko se předvídá, co se může odehrát. V Barceloně i v jiných městech se čekají další demonstrace odpůrců i podporovatelů katalánské nezávislosti – katalánská veřejnost je rozdělená. Pozorovatelé se ale vesměs shodují, že bezprecedentní krok vlády v Madridu může posílit tábor zastánců katalánské nezávislosti.

Jsou tu také obavy z toho, jak bude Madrid svá opatření prosazovat a zda bude schopen se vyhnout násilí. V ulicích katalánských měst operuje i katalánská policie. Podle hlasů některých komentátorů může násilí v ulicích hrát do karet katalánské vládě, která jej může využít k posílení své pozice vůči Madridu.

sinfin.digital