Nadávky, kopance a obušky. Francouzská policie i místní přitvrdili vůči migrantům v Calais

Info.cz

bel

Několik stovek migrantů, kteří se potulují kolem francouzského přístavu v Calais a sní o cestě do Spojeného království, čelí každodenní policejní brutalitě. K nim se navíc stále častěji přidávají i místní obyvatelé, kterým přítomnost nelegálních migrantů vadí. Oběťmi policejní šikany se v poslední době stávají v mnoha případech také nezletilí. Na situaci v Calais, kde ještě před rokem stál rozlehlý divoký tábor migrantů, upozornila nejnovější zpráva britské neziskové organizace věnující se ochraně lidských práv Refugee Rights Data Project.

Policejních zásahů proti nelegálním migrantům ve francouzském přístavu Calais přibývá a jsou stále brutálnější. Tak by se dal shrnout hlavní závěr nové zprávy, za kterou stojí respektovaná britská nezisková organizace Refugee Rights Data Project (RRDP).

V okolí severofrancouzského města Calais se v současné době potuluje podle odhadů francouzských úřadů a neziskových organizací působících přímo na místě asi sedm stovek nelegálních migrantů. V polích a lesích tu čekají na vhodnou příležitost, jak se dostat přes lamanšský průliv do Spojeného království. Přesně před rokem francouzská policie srovnala se zemí divoký tábor, který vyrostl v těsném sousedství města. Několik tisícovek migrantů, které v něm žily, rozvezla do oficiálních uprchlických zařízení po celé zemi. Jak zjistily i reportérky INFO.CZ, které Calais navštívily letos na jaře, migranti se nenechali odradit a začali se postupně do strategického místa znovu stahovat.

Už tehdy byla situace napjatá a nyní se podle zmiňované zprávy ještě více zhoršila. Pracovníci neziskové organizace RRDP, kteří na dokumentu pracovali, vyzpovídali celkem 233 migrantů včetně 94 dětí mladších 12 let. Dozvěděli se od nich, že razií francouzské policie na místa, kde nyní migranti žijí, v poslední době výrazně přibylo. Migranti popsali, že policisté často neváhají používat násilí a nerozlišují mezi tím, zda se jedná o dospělého člověka nebo nezletilé dítě. „Současný přístup policie, který zahrnuje brutalitu a pronásledování, sotva přispěje k tomu, aby se povedlo situaci vyřešit,“ citovaly britské deníky zakladatelku RRDP Martu Welanderovou.

Ve zprávě je uvedeno několik výpovědí konkrétních lidí. Šestnáctiletý mladík z Eritrey pracovníkům neziskové organizace popsal útok policisty, při kterém proti oběti použil obušek. „Nemyslel jsem si, že přežije. To dítě nevypadalo, že by bylo fyzicky odolné.“

sinfin.digital