Polák, který se zapálil na protest proti vládě, zemřel. Nemohl snést lži politiků, říká jeho manželka

adg

V neděli v odpoledních hodinách zemřel Piotr S., muž, který se před 11 dny zapálil před varšavským Palácem kultury a vědy na protest proti současné konzervativní vládě v Polsku. „Nemohl už snášet, že přicházíme o naši zemi,“ uvedla Piotrova manželka. 

V 17.20 obdržel redaktor polského portálu OKO.press od Piotrova syna textovou zprávu: „je mrtvý“.

O deset dní dříve se podle líčení svědků v centru Varšavy polil starší muž hořlavinou a zapálil se. Kolem něj se nacházely letáky, které nasvědčovaly, že šlo o politicky motivovaný akt. V jejich textu protestoval Polák proti „omezování občanských svobod vládou“, proti „porušování zásad demokracie a ústavy“ a proti likvidaci „ústavního soudu a nezávislé justice“.

Piotr S. zároveň vyzýval vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), aby jednala v rámci demokratického právního státu. Podle polského tisku měl před Palácem postavit reproduktor, pustit písničku „Miluji svobodu“, rozházet letáky a do megafonu prohlašovat, že protestuje proti tomu, že vláda porušuje občanské svobody. Pak se polil hořlavinou a zapálil s výkřikem „Protestuji!“. Kolemjdoucí muže uhasili a sanitka ho dopravila do nemocnice.

Přes rychlý zásah hasičů a zdravotníků Piotr po deseti dnech v nemocnici zemřel v důsledku popálenin na 60 procentech těla. Po celou dobu hospitalizace se nacházel v kritickém stavu. 

sinfin.digital