ANALÝZA: Trump má svojí Lewinskou. Obvinění jeho spolupracovníků ho může zničit

Americká politika takové zemětřesení minimálně 20 let nezažila. Hlavní manažer Trumpovy volební kampaně Paul Manafort byl totiž v pondělí velkou porotou obviněn z daňových deliktů, konspirace vůči USA či z toho, že nesplnil americká pravidla lobbingu. Jde tak o první jasný a hlasitý výsledek práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který zkoumá vztahy mezi volební administrativou Donalda Trumpa a Moskvou. Američany nyní zajímá, zda o jednání šéfa svého volebního týmu Trump věděl, respektive zda se Muellerovi podaří to dokázat. „Další možnost ovšem je, že Manafort jen sehraje roli obětního beránka,“ říká pro INFO.CZ amerikanista Kryštof Kozák. 

Zkoumání, zda a jak Rusko zasahovalo do amerických prezidentských voleb a jestli se Moskva spojila s volebním štábem Donalda Trumpa, zabralo již měsíce vyšetřování, tisíce hodin výslechů a práci několika nezávislých komisí. Nyní přichází první jasný výsledek, první obvinění. Jeden z hlavních strůjců Trumpova volebního úspěchu byl obviněn mimo jiné z konspirace vůči USA či praní špinavých peněz. To je zásadní.

Spolu s Manafortem je obžalován i jeho dlouholetý obchodní partner a další zaměstnanec Trumpova volebního štábu Rick Gates. Komentátoři mají jasno. Ačkoliv mezi obviněními není žádný bod, který by se vztahoval přímo k předvolební kampani, tak jde o jasné a závažné pochybení blízkých prezidentových spolupracovníků, za které půjdou před porotu. A ve vzduchu se vznáší otázka, zda Trump během své předvolební kampaně skutečně spolupracoval s Ruskem.

Zásadní zlom: Bývalý šéf Trumpovy kampaně Manafort čelí obvinění z konspirace proti USA

sinfin.digital