„Vypovíme jadernou dohodu s Íránem". Izrael chce jednat s Trumpem

ČTK

Podle Trumpu je jaderná dohoda s Íránem nejhorší smlouvou, jaká kdy byla vyjednána. Izraelský premiér se nechal slyšet, že by Spojené státy a Izrael mohly dohodu vypovědět. 

Izrael a Spojené státy by mohly spolupracovat na vypovězení mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Řekl to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle kterého je nově zvolený americký prezident Donald Trump velkým přítelem Izraele. Dohodu s Íránem loni kromě USA podepsalo pět dalších zemí. Írán jejím prostřednictvím získal za ústupky v jaderném programu zrušení sankcí.

Netanjahu uvedl, že dohodu s Íránem lze zrušit různými způsoby. „Napadá mě asi pět věcí," prohlásil bez podrobností podle agentury AP. Izraelský premiér je dlouhodobým kritikem dohody s Íránem a zopakoval, že se v této otázce neshoduje s dosluhujícím demokratickým americkým prezidentem Barackem Obamou, který kompromis s Teheránem uzavřel.

Republikán Trump v kampani dohodu s Íránem označil za„nejhorší, jaká kdy byla vyjednána". Podle analytiků tak možná zaujme vůči Teheránu tvrdší postup než jeho předchůdce.

„Donalda Trumpa znám. A myslím, že jeho podpora Izraele je jasná. Má velmi vřelý vztah k židovskému státu a k židovskému národu," řekl izraelský premiér, podle kterého je íránský jaderný program hrozbou pro Jeruzalém.

sinfin.digital