V New Yorku vraždil osamělý vlk z Uzbekistánu. Co vede středoasijské radikály k teroru ve jménu IS?

Pavel Novotný

„Byl to velmi hodný, přátelský chlapec. Měl jsem ho za mladšího bratra. Hrával si s mými dětmi, které ho měly rády,“ svěřil se deníku The New York Times Kobiljon Matkarov (37). Jistě nelhal, přesto vyprávěl o svém příteli Sajfulláhovi Chabibullajeviči Saipovovi (29). Řidiči dodávky, který včera na newyorském Manhattanu vjel do cyklistů a osm z nich zabil.

Oba muži pocházejí z Uzbekistánu. Newyorský útočník do USA přicestoval před sedmi lety a v zemi pobýval legálně – získal tzv. zelenou kartu. Žil na Floridě a v New Jersey. Pracoval jako řidič taxislužby Uber. V roce 2013 se oženil a má dvě malé děti, jeho manželka také pochází z Uzbekistánu. Stejně jako většina jeho přátel, se kterými se v Americe stýkal. Večírky nevyhledával. Podle svých přátel vlastně jen pracoval a spal.

Když Saipov v New Yorku útočil, podle svědků volal „Alláh je Veliký!“. Neměl zbraně, které by dokázaly zabíjet. Zanechal anglicky psaný vzkaz, ve kterém se hlásí k tzv. Islámskému státu, jasné vazby na teroristy ale tajné služby neprokázaly.

Vratké tango Babiše a Zemana. Stručný průvodce politickým terénem Vratislava Dostála

sinfin.digital