Za rebelii hrozí 25 let vězení. Před tribunál dorazilo skoro celé bývalé vedení Katalánska, expremiér chybí

ČTK

lup

Za přísných bezpečnostních opatření a přítomnosti davu novinářů se v Madridu konaly soudní výslechy sesazených nejvyšších představitelů Katalánska. Téměř všichni předvolaní se už dnes ráno podle deníku La Vanguardia dostavili, dorazila i jedna exministryně, která podle středečních informací měla zůstat v Bruselu s expremiérem Carlesem Puigdemontem. Ten ve středu oznámil, že se dnes k soudu nedostaví. Vedení Katalánska viní španělská prokuratura ze vzpoury kvůli jejich snahám o nezávislost této autonomní oblasti. Prokuratura žádá pro 13 ze 14 obviněných vazbu.

Jako první přijel k soudu v doprovodu svého advokáta bývalý vicepremiér Katalánska Oriol Junqueras. Ten patří k nejradikálnějším zastáncům odtržení Katalánska od Španělska. Ještě ve středu prohlásil, že Katalánská republika "dříve či později" vznikne.

Za potlesku skupiny příznivců a pokřiků "Nejste v tom sami" se k výslechu dostavili například exministr vnitra Joaquim Forn, exministr zahraničí Raül Romeva či exministr a bývalý mluvčí sesazené regionální vlády Jordi Turull. Dorazila i exministryně Meritxell Borrássová, která se nečekaně vrátila z Bruselu.

Šéf Pirátů: Babiš a Kalousek už nemají v politice co dělat, nejsme v týmu ani jednoho z nich

sinfin.digital