100 let od počátku židovského státu: „Žijeme v trvalém stavu ničení a vyhoštění,“ protestují Palestinci

ekb

V ulicích města Ramalláh na Západním břehu Jordánu dnes demonstrovalo na 3000 Palestinců, kteří drželi vlajky a transparenty s nápisy jako: „100 let vyvlastnění“ nebo „Slib těch, kteří nevlastní, těm, kteří si to nezaslouží“. Rozhořčení Palestinci tak vyjádřili nesouhlas s Balfourovou deklarací, na základě které Británie před sto lety slíbila sionistům zřízení národní domoviny pro židovský lid v Palestině. 

„Balfour přislíbil ustanovit izraelskou entitu a výsledkem toho je všechno, čím Palestinci od toho dne trpí, jako je vysídlení, ničení a bolest,“ řekl serveru Middle East Eye 70letý Abu Haitman Amro, který s palestinskou vlajkou v ruce vyšel do ulic Ramalláhu.

Balfourova deklarace

Balfourova deklarace je dopis podepsaný britským ministrem zahraničí Arthurem Balfourem, který byl 2. listopadu 1917 odeslán lordu Lionelu Walteru Rothschildovi, předsedovi britské sionistické organizace. Dokument uváděl, že britská vláda pohlíží příznivě na zřízení národní domoviny pro židovský lid v Palestině a učiní vše pro to, aby tohoto cíle bylo dosaženo. Dokument zároveň přislíbil, že nebude učiněno nic, co by mohlo poškodit občanská a náboženská práva existujících nežidovských komunit v Palestině. (Zdroj: ČTK)
sinfin.digital