Ukrajinci jsou z EU zklamaní. Nepomohlo ani zrušení víz

Lucie Bednárová

Od revolučních událostí na Majdanu uplynuly tři roky. Od té doby se mnohé změnilo – například to, že Ukrajinci otevřeně mluví o svém zklamání ze vztahu s EU. Na druhou stranu nadále věří v prozápadní orientaci země, která je silná zejména mezi mladými lidmi.

Cesta do Polska za nákupy nebo na krátký studijní pobyt do západní Evropy. V příštím roce pro některé Ukrajince možná realita. Evropské diplomatické špičky konečně našly společnou řeč a v minulých týdnech odstranily poslední překážky, které bránily zrušení krátkodobých víz. Ukrajinci ale přesto cítí zklamání. Trvalo to příliš dlouho a například pro dlouhodobé pracující či studenty se nic nemění – oni budou muset o víza žádat pořád.

„Ukrajinci si od zrušení víz pro cestování do zemí EU hodně slibovali,“ říká ukrajinský student evropského práva Mykola Jakovenko. „Hodně lidí odešlo v posledních letech za prací do zahraničí a se zeměmi EU se nám podařilo navázat nové kontakty, například kvůli různým vzdělávacím programům a vzájemným projektům,“ pokračuje Mykola. Možnost vycestovat bez víz by se proto bývala hodila.

Ukrajinci do EU bez víz? Diplomaté jsou pro

sinfin.digital