3 důležité věci ze světa, které byste dnes měli vědět

ČTK

vkr

Americký prezident Donald Trump v poslední pracovní den týdne přednese svůj projev na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří, poté se možná setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. V Evropě mezitím budou ministři EU jednat o mezinárodním obchodu. Co dalšího se dnes ve světě děje? 

Trump přednese projev na APECu

Americký prezident Donald Trump v pátek přiletěl do Vietnamu, kde přednese projev na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Na okraj summitu by se rovněž mohlo uskutečnit setkání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem, o jehož přípravě hovořily obě strany. V projevu hodlá šéf Bílého domu nastínit budoucí americkou roli v oblasti východní Asie a Pacifiku. Trump po letošním nástupu do funkce vyvázal USA z Transpacifického partnerství (TPP) a prosazuje protekcionistickou politiku, kterou většina zemí vnímá jako překážku ekonomického růstu. Jeho cílem je dosažení vyrovnané obchodní bilance s klíčovými státy oblasti Čínou a Japonskem.

V Evropě budou ministři jednat o mezinárodním obchodu

V Bruselu se v pátek uskuteční jednání ministrů zemí EU odpovědných za otázky mezinárodního obchodu. Hlavním tématem bude jednání o blížící se ministerské konferenci Světové obchodní organizace (WTO), zhodnocena rovněž budou nynější jednání o obchodních dohodách s Mexikem a zeměmi Mercosur, kam spadají vybrané země Jižní Ameriky. Evropská komise také předloží zprávu o plnění stávajících dohod. Za Českou republiku se jednání zúčastní ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

sinfin.digital