Mladič dostal doživotí. Soud ho uznal vinným z genocidy a válečných zločinů

ČTK

lup

Bývalý vrchní šéf bosenskosrbské armády Ratko Mladić byl uznán vinným z válečných zločinů během války v Bosně a Hercegovině, z genocidy a Srebrenického masakru. Dostal za to doživotí. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii ho uznal vinným v 10 z 11 bodů obžaloby. Mladič, který před tribunálem nejprve sršel úsměvy a gesty, byl v průběhu slyšení vyveden ze síně, když na soudce při čtení verdiktu pokřikoval. Verdikt v ostře sledovaném procesu je pomyslnou tečkou za procesy s aktéry války.

V přítomnosti Mladiče předsedající soudce během první hodiny shrnul fakta, k nimž senát při čtyřletém řízení dospěl. Mimo jiné konstatoval, že zločinné obléhání Sarajeva, při němž bosenskosrbské síly záměrně ostřelovaly civilní obyvatelstvo, naplňuje znaky genocidy.

Ve dvou bodech byl Mladić viněn z genocidy, v pěti ze zločinů proti lidskosti a ve čtyřech z porušení zákonů nebo zvyklostí válečného práva. Zproštěn obžaloby byl nakonec pouze v jediném bodě.

Obhajoba nejprve požádala předsedajícího soudce o krátkou přestávku, aby Mladić mohl odejít na toaletu. Původně povolená pětiminutová přestávka se ale postupně prodlužovala a televizní přenos ze soudní síně byl přerušen.

Chorvatský deník Večernji list s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že do prostoru za soudní síní přišli členové Mladičovy rodiny a "bělehradští lékaři". Podle tohoto zdroje panovaly obavy, že vynášení rozsudku nebude pokračovat, respektive že jde o "záměrný pokus o odklad".

Obhajoba pak skutečně požádala, aby se vynášení verdiktu odložilo, nebo aby se ustoupilo od čtení závěrů a jejich odůvodnění a rovnou byl vynesen rozsudek. To předsedající soudce odmítl s tím, že podle lékařů má Mladić jen zvýšený systolický tlak 170 a nejedná se o "krizi vysokého tlaku", jak tvrdí obhajoba.

Mladić po návratu do sálu označil výroky týkající se jeho osoby za lež, načež ho soudce vykázal ven.

sinfin.digital