„Kritiku odmítáme, s Asadem se už baví každý.“ INFO.CZ mluvilo s poslanci na kontroverzní návštěvě Sýrie

Lucie Bednárová

V Sýrii se ve dnech, kdy roky trvající válka prochází zlomovým momentem, pohybují čtyři čeští poslanci. Navzdory všem kontroverzím se neobávají, že se stanou součástí propagandy Bašára Asada. „Je to legitimní vláda a dnes už všichni přiznávají, že řešení syrské krize bez Asada neexistuje,“ vzkazují z oficiální návštěvy Damašku. Pronásleduje je ale kritika z Česka.

„Legitimitu prezidentovi Bašáru Asadovi poskytly volby s vysokou účastí a skoro v celé zemi. Řešení syrské krize bez Bašára Asada neexistuje, to už dnes přiznávají všichni,“ napsal INFO.CZ z Damašku český komunistický poslanec Leo Luzar. Spolu se stranickou kolegyní Zuzkou Bebarovou Rujbrovou, Ivanou Dobešovou z hnutí ANO a Radimem Holečkem z ODS, odletěl do Sýrie na začátku týdne a zůstane tu až do pátku. Do země poslanci přivezli humanitární pomoc v hodnotě přibližně 1,5 milionu korun, kterou poskytlo Česko.

Cesty poslanců do zahraničí

Delegace sněmovních výborů cestují do zahraničí pravidelně, obvykle dvakrát do roka. Plán cest, jak si je výbory odsouhlasí, schvaluje vždy před koncem roku organizační výbor. Destinace se ale později můžou měnit. Organizační výbor pak schvaluje konkrétní cesty ještě jednou před jejich uskutečněním. Členové petičního výboru, který má na starosti i lidská práva, měli původně jet na Kubu. Letos v listopadu změnili destinaci na Sýrii se zdůvodněním, že kubánská strana nemůže cestu připravit ještě letos. Hlasovali pro to všichni přítomní. Do Sýrie poslanci odjeli s cílem zabývat se vnitřní migrací a rozdělováním humanitární pomoci. (Zdroj: ČTK)

Ještě před tím, než jejich letoun opustil Českou republiku, si skupina vyslechla kritiku od některých poslanců pravicové opozice a také koaliční KDU-ČSL. Těm vadilo, že se jejich kolegové setkají se zástupci režimu, který zabíjí vlastní lidi, a navíc svou cestou riskují, že ji Asadův režim zneužije ve svůj prospěch.

„Posíláme tam humanitární pomoc, která je určena civilistům bez ohledu na to, jestli se jedná o muslima, křesťana nebo žida. Pokud se ale delegace poslanců, která jede jako její doprovod, sejde pouze s jednou z mnoha stran konfliktu, tak je to problém a ta strana to může zneužít,“ řekl redakci INFO.CZ lidovec a předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík. Podle programu, s nímž poslanci do Sýrie odlétali a který má redakce k dispozici, se potkali se členy syrského parlamentu, několika ministry a zástupci humanitárních organizací. Včera navštívili centrum pro lidi, které válka vyhnala z domovů, a čeká je schůzka s delegací řeckokatolického patriarchátu v Damašku.

sinfin.digital