Sebevražda v přímém přenosu: Pitva potvrdila, že exgenerál vypil cyankáli

ČTK

raz

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zahájil nezávislé vyšetřování středeční sebevraždy někdejšího generála bosenských Chorvatů. S odkazem na dnešní oznámení tribunálu OSN o tom informovala agentura Reuters. Slobodan Praljak byl 29. listopadu v Haagu odsouzen k 20 rokům za mřížemi za zločiny spáchané během války v Bosně v 90. letech. Po vyslechnutí verdiktu někdejší generál vypil smrtící tekutinu a následně v nemocnici zemřel. Podle výsledků dnešní pitvy požil kyanid draselný. Jak se mu podařilo propašovat látku známou jako cyankáli do soudní síně v Haagu, zatím není jasné.

Objasnit okolnosti sebevraždy si přeje také Záhřeb. Podle agentury AP to ve vysílání státní televize ve čtvrtek večer zdůraznil chorvatský ministr spravedlnosti Dražen Bošnjaković. „Stále tu je mnoho nejasností, například: jak se jed dostal do soudní síně, proč bezpečnost nezareagovala dostatečně rychle a jak je možné, že záchranáři dorazili tak pozdě," řekl. "Chorvatsko chce o těchto tragických událostech znát veškerá fakta," dodal.

3809242:article:true:true:true

Tribunál OSN dnes oznámil, že incident bude vyšetřovat nizozemská policie, ale také nezávisle ICTY. Nezávislé vyšetřování by mělo být dokončeno do 31. prosince, kdy ICTY svou činnost definitivně ukončí.

sinfin.digital