Japonci se dočkají hazardu. Země po 15 letech hádek povolila kasina

Adam Kotrbatý

Po letech dohadů schválil japonský parlament zákon, který legalizuje kasina. V zemi se tak otevře větší prostor pro hazardní hry. Ty jsou v Japonsku, až na výjimky, zakázané.

Blackjack, ruleta a další hry provozované v kasinech mají v Japonsku punc zakázaného ovoce. Pokud si je tamní obyvatelé chtějí zahrát, musí za nimi do zahraničí. Úřady v jejich domovině nic takového totiž nepovolují.

To se nyní změní. Japonský parlament schválil zákon, který kasina v zemi legalizuje. Návrh, jenž patnáct let rozděloval celou společnost, hájil nejen premiér Šinzo Abe, ale také provozovatelé automatů a sázek. Zastánci argumentovali posílením turismu a podporou ekonomiky.

„Překvapilo by mě, kdyby se Japonsko prakticky přes noc nestalo trhem číslo dva v Asii,“ prohlásil Grant Govertsen, analytik investiční banky Union Gaming, která se na hazard zaměřuje. Současnou dvojkou je Singapur, jenž kasina povolil v minulém desetiletí. Jedničkou pak Macau.

Podle výzkumného institutu Daiwa by tři kasina mohla přinést Japonsku profit v přepočtu přes 250 milionů korun ročně.

Výzkum japonské televize NHK však ukázal, že návrh zákona nemá ve společnosti velkou podporu. S povolením kasin souhlasilo jen 12 procent obyvatel. Téměř polovina společnosti (44 procent) byla proti.

Odpůrci se obávají především možného nárůstu kriminality a závislostí na hazardních hrách. Herní průmysl je v zemi silně omezovaný. Japonci mohou sázet na dostihy nebo si zahrát populární hru pačinko.

Pačinko je derivátem pinballu. Hráči si kupují kovové kuličky, které pak vhazují do hracího automatu. Vyhrané míčky pak mohou vyměnit za předmět, za nějž dostanou peníze.

„Kasina jsou prospěšná jen pro provozovatele. Ne pro lidi, kteří v nich budou hrát,“ tvrdí 70letý důchodce Eiji Kamimura. Ten se bojí i zkušenosti, kterou viděl v kasinech v Los Angeles. „Jsou tam lidé, kteří kvůli prohrám končí život sebevraždou.“

sinfin.digital