Nigerijský vládce ukradl miliardy dolarů. Švýcarské banky teď část z nich vrátí

Ondřej Fér

Skoro dvacet let po smrti generála Saniho Abachi se švýcarské banky rozhodly do Nigérie vrátit 321 milionů dolarů. Jde o další část z miliard, které Abacha nebo členové jeho rodiny zpronevěřili z veřejných rozpočtů africké země.

Ačkoliv 321 milionů dolarů vypadá jako obrovská hromada peněz, jde o méně než desetinu financí, které generál Sani Abacha během své vlády v Nigérii “odklonil” na svoje zahraniční konta. Podle nigerijských vyšetřovatelů voják a politik, který byl v letech 1993 až 1998 absolutním vládcem Nigérie, připravil jeho rodinný gang zemi celkem o 4,3 miliardy dolarů.

Velkou většinu těchto peněz se stále ještě nepovedlo dopátrat. A když už se to povedlo, vyvstávaly značné problémy s bankami, které peníze nechtěly vydat. Průlom přišel až v roce 2014. Tehdy severoamerické banky Nigérii vrátily skoro půl miliardy dolarů. Teď se povedlo přimět švýcarské peněžní ústavy, aby do africké země vrátily dalších 321 milionů. Přes tři miliardy dolarů ale dál zůstávají ulité v nedostupných sejfech.

Sani Abacha se zmocnil vlády v Nigérii v roce 1993, když odstranil vratkou vládu prezidenta Ernesta Shonekana. Sám se prezidentem nikdy nestal. Prosadil ale, aby získal pravomoci, které ho nadřazovaly jakémukoliv výkonnému orgánu státní moci v Nigérii. Záhadně zemřel poté, co se celou noc veselil s dvojicí luxusních prostitutek, které si nechal den předtím dovést z Dubaje. Jeho mrtvola byla urychleně rituálně spálena, takže nedošlo k pitvě, jež mohla potvrdit či vyvrátit podezření na otravu.

sinfin.digital