Vrátí se do Evropy americké rakety? Kvůli Rusku by mohly zamířit do Polska

ČTK

raz

Polsko by se mělo připravovat na možnost, že Američané budou chtít v Evropě znovu rozmístit rakety středního doletu jako za dob studené války. Napsal to dnes na svém webu polský list Gazeta Wyborcza s tím, že USA tak mohou reagovat na to, že Rusko dohodu o likvidaci raket středního a kratšího doletu porušuje. Tentokráte by si Američané mohli k rozmístění svých střel vybrat Polsko namísto "pacifistického" Německa, uvedl deník.

"Představme si situaci. Posádkové městečko v Dolním Slezsku, kam přijíždějí autobusy s demonstranty. Čekají na ně vojáci v plné zbroji, s obušky a štíty (...) Zpravodajové ruské televize čekají, až některý z demonstrantů vyprovokuje vojenského policistu a dostane pendrekem. A odjíždějí spokojeni," líčil list hypotetickou situaci, kdy by na základně na západě Polska byly rozmístěny americké střely s plochou dráhou letu, schopné do dvou hodin zasáhnout moskevské Rudé náměstí, vzdálené vzdušnou čarou 1800 kilometrů.

Do Pskova by doletěly během hodiny, do Kaliningradu už za 20 minut. Tyto střely by mohly nést jak konvenční, tak jadernou hlavici.

Nejde o fantasmagorii, ale podle listu Bílý dům horečně přemýšlí, jak odpovědět na rozmístění dvou ruských jednotek vyzbrojených střelami s plochou dráhou letu 9M729, jejichž dolet přesahuje 500 kilometrů - a tím pádem porušuje smlouvu uzavřenou v roce 1987 tehdejšími prezidenty Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem.

Vánoce v KLDR: Jsou falešné i tajné, za návštěvu kostela místním hrozí poprava

sinfin.digital