Solidarita je víc než volnost, rovnost, bratrství – říká starosta města, kterým prošlo 2000 migrantů

Magdaléna Rejžková

Třiasedmdesátiletý Gérard Fromm, bývalý člen Socialistické strany, dnes nestraník, vede třináctitisícové alpské město Briançon od roku 2014. Po rozpuštění uprchlického tábora v Calais v roce 2015 musí řešit nový problém – přijetí migrantů z tábora i těch, kteří nově přicházejí přes nedaleké alpské sedlo Col de l´Échelle z Itálie. Za poslední rok jich byly dva tisíce. 

Kdy jste musel začít řešit tuto otázku?

Na podzim roku 2015 mi stejně jako dalším starostům zavolal tehdejší ministr vnitra Cazeneuve s tím, jestli jsem připravený přijmout uprchlíky z Calais, že už to tam dál nejde. Řekl jsem mu, že to půjde, jen musíme určit počet, který zvládneme. A tak jsme otevřeli první CAO, tedy urgentní přijímací centrum, kterých tehdy vyrostlo po celé zemi několik.

Letos do toho začali přicházet noví migranti přes hranice s Itálií…

Přesně tak, když policie zpřísnila kontroly na jižní francouzsko-italské hranici u Ventimille a v údolí Roya, začali migranti chodit přes sedlo Col de l´Échelle, které je pár kilometrů odsud. Od jara tudy prošly asi 2000 lidí. Říkám prošli, protože my jsme spíš přestupní stanicí. Zastaví se tu, dáme jim najíst, napít, ohřejí se a po několika dnech jdou dál. Nejdřív jsme jim zpřístupnili jeden opuštěný dům, ale to už v létě nestačilo, jsme ve výšce 1300 metrů nad mořem, takže je tu často zima. Dal jsem proto k dispozici bývalou stanici záchranářů. Ta začala sloužit jako urgentní příjem a noclehárna.

REPORTÁŽ: Po pás ve sněhu, bez bot. INFO.CZ na alpském přechodu, kde migranti doufají v zázrak

sinfin.digital