Afrika se těšila na lepší internet a televizi. První angolská družice ale ztratila spojení se Zemí

ČTK

lup

of

Řídící středisko podle ruských tiskových agentur ztratilo spojení s první angolskou telekomunikační družicí Angosat-1 krátce poté, co dnes dosáhla oběžné dráhy. K výpadku došlo během rozvinování slunečních baterií, odborníci se snaží spojení znovu navázat. Nosná raketa s družicí odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý večer.

Zprávy médií dosud nepotvrdila ruská vesmírná agentura Roskosmos, pokud však ke ztrátě družice skutečně došlo, byla by to další rána po listopadové ztrátě ruské meteorologické družice Meteor-M.

Tento neúspěch se probíral i na jednání vlády. Podle premiéra Dmitrije Medveděva nejde totiž jen o finanční ztráty, ale havárie vážně poškodila pověst ruského kosmického průmyslu. "Nelze to strpět! Žádné pojistné plnění nenahradí ztrátu, kterou jsme v tomto případě utrpěli," prohlásil premiér, rozezlený nejspíše i tím, že Roskosmos přiznal neúspěch asi tři hodiny poté, co vicepremiér Dmitrij Rogozin stihl ohlásit úspěšný let i podělit se o další ambiciózní plány.

sinfin.digital