Došlo na elitní Kimovy rakeťáky. Spojené státy jim vyhlásily soukromou válku a zmrazily účty

Ondřej Fér

Ri Jong-čol a Kim Čong-sik jsou nejbližší spolupracovníci severokorejského diktátora Kim Čong-una. Říká se jim atomové duo. Na klíčové muže jaderného programu KLDR nyní dopadly sankce. Oba se dostali na seznam lidí, kteří jsou osobními nepřáteli Ameriky.

Pro jinak naprosto nemilosrdného a stihomamem trpícího vůdce KLDR Kim Čong-una jsou Ri Jong-čol a Kim Čong-sik očividně nepostradatelní. Kdykoliv se na veřejnosti objeví fotografie severokorejského diktátora přihlížejícího zkouškám dalších a stále výkonnějších severokorejských raket, v pozadí jsou vidět i tito muži. Vždy pohromadě, vždy s úsměvem na tváři. Teď se oba dostali na seznam konkrétních osob, vůči kterým Spojené státy uplatňují ekonomické sankce. Týká se to především zmrazení veškerého majetku, který snad Ri Jong-čol a Kim Čong-sik mají na amerických bankovních účtech.

Osobní sankce proti klíčovým mužům severokorejského jaderného výzkumu jsou součástí přitvrzení politiky Spojených států vůči KLDR. Rezoluce, kterou dva dny před Štědrým dnem jednomyslně přijala Rada bezpečnosti OSN, zakazuje KLDR dovoz průmyslových zařízení, strojů, dopravních prostředků, průmyslových kovů nebo takřka 90 procent rafinovaných ropných produktů. Rezoluce rovněž žádá návrat do vlasti občanů KLDR, kteří pracují v zahraničí a kteří jsou zdrojem cenných deviz pro severokorejské hospodářství.

Kimova liga nepostradatelných. Kdo jsou muži, kteří v KLDR vedou vývoj atomových zbraní

sinfin.digital