Japonsko se vrací mezi velmoci. Končí s ryze obrannou strategií, chystá se rozdávat rány

Ondřej Fér

Sedmdesát let Japonsko svoje ozbrojené síly budovalo jako čistě obranné. S tím je konec. Vláda premiéra Šinza Abeho rozhodla o vyzbrojení vrtulníkových lodí japonského námořnictva špičkovými údernými letouny. Všechno svědčí o tom, že se Nippon rozhodl vrátit mezi velmoci.

Čtveřice vrtulníkových torpédoborců japonského válečného námořnictva bude přezbrojena špičkovými bitevními a stíhacími letouny F-35. Krok, který oznámila vláda premiéra Šinza Abeho, znamená faktický konec dosavadní japonské vojenské doktríny. Podle té císařství nesmělo provozovat žádné útočné síly. Vrtulníkové torpédoborce v japonském podání jsou koncepčně střední letadlové lodě. Jako torpédoborce byly klasifikovány, aby nedošlo k porušení strategie ryze obranných sil.

Premiér Šinzó Abe cílevědomě pracuje na tom, aby se Japonsku po mentální krizi z počátku jednadvacátého století vrátilo sebevědomí. A dělá to úspěšně. Nedávné hlasování o jeho setrvání u moci ukázalo, že jeho dynamická politika zaměřená na rozhýbání domácí ekonomiky a diplomatické aktivitě na geopolitické úrovni, má podporu dvou třetin japonských voličů.

Námořní blokáda bude aktem války, varuje KLDR. Slibuje nelítostnou odpověď

sinfin.digital