Blízký východ 2017: Úder na Islámský stát, nevyzpytatelný Trump i podivná blokáda Kataru

Jitka Jeníková

Blíží se konec roku a s ním nevyhnutelné bilancování. Blízký východ v roce 2017 rozhodně patřil k nejrušnějším oblastem a do větší či menší míry ovlivňoval dění po celém světě. A nejen proto, že odtamtud přece přicházejí všichni ti teroristi, migranti a uprchlíci, a taky že tamní režimy sedí na obrovských zásobách ropy, bez níž bychom se nejspíš vrátili do doby kamenné…

Následující shrnutí nastiňuje vývoj postojů nejdůležitějších aktérů a událostí v klíčových zemích regionu. Proto nelze pominout Spojené státy, které jsou už desítky let považovány za garanta jakés takés stability na Blízkém východě, ale které jej také jediným tahem dokážou důkladně rozvrátit. V uplynulém roce navíc v jejich čele stál jistý Donald, Donald Trump. 

USA: Když nevíte dne, ani hodiny

Americký prezident Donald Trump zvládl za necelý rok v úřadu prezidenta ledascos, většinu tvořily výroky a skutky, z nichž zbytku světa padala čelist nevěřícností. Po roce od zvolení je stále ještě těžké říct, jaký přístup hodlá Trumpova administrativa zaujmout vůči Blízkému východu. Prezident hovořil o několika cílech, jichž by v oblasti rád dosáhl. Patřila k nim porážka Islámského státu, zatlačení Íránu, vyřešení palestinsko-izraelského konfliktu a znovuzískání význačného postavení Ameriky.

ANALÝZA Kimova partie: 4 důvody, proč poráží Trumpa – a hrozba, která mu může zlomit vaz

sinfin.digital