Vzácné protivládní protesty v Íránu neutichají. Jsou první mrtví, revoluční gardy hrozí tvrdou odplatou

ČTK

lup

Íránské ministerstvo vnitra varovalo lidi, kteří třetí noc v řadě demonstrovali proti vládě, že zakročí proti šíření strachu, násilí a teroru. Informovala o tom agentura AFP. Íránská média mezitím spekulují, že režim odpojí v zemi populární sociální síť telegram, kterou účastníci protestů využívají. Při nočních protestech zahynuli nejméně dva lidé, uvedla agentura AP. Místní úřady odmítají, že by šlo o oběti policejní střelby, a poukazují na údajné zapojení "zahraničních agentů".

V západoíránském městě Dorúd při zásahu bezpečnostních složek zahynuli dva protestující. Agentury již v noci informovaly, že zřejmě podlehli střelným zraněním. Tisková kancelář Mehr dnes úmrtí dvojice demonstrantů potvrdila s odvoláním na bezpečnostní úřady. Ty příčinu smrti nesdělily, uvedly ale, že sobotní nelegální shromáždění přerostlo v násilnosti.

"Ti, kteří poškozují veřejný majetek, narušují pořádek a porušují zákony, musí počítat, že budou za své jednání pohnáni k odpovědnosti," uvedlo dnes ministerstvo vnitra. Revoluční gardy demonstrantům podle BBC hrozí, že pokud nepřestanou, pocítí úder "železné pěsti".

ANALÝZA Co přinese rok 2018 na Blízkém východě: A neříkejte, že jsme vás nevarovali

sinfin.digital