Putin si podrobuje Evropu, Trump jen přihlíží, tvrdí zpráva amerického Senátu. Píše se v ní i o Česku

Ondřej Fér

Rusko se ve stále větší míře vměšuje do záležitostí evropských zemí a volební procesy v mnoha zemích se staly terčem hackerů, internetových trollů a extremistických politických skupin podporovaných Moskvou. Vyplývá to z dvousetstránkové zprávy zahraničního výboru amerického Senátu. Zpráva se zmiňuje i o Česku.

Zpráva, která je založena na informacích z veřejných zdrojů a na sděleních zahraničních diplomatů a vládních činitelů, mapuje ruské vměšování v devatenácti evropských státech. Dokument sestavili členové zahraničního výboru Senátu za Demokratickou stranu vedení vlivným senátorem Benem Cardinem. Nikdo z republikánů se pod zúprávu nepodepsal, což souvisí s obojakým a nejasným vztahem, který k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi zaujímá jeho americký protějšek Donald Trump.

„Prezident Trump je nečinný, zatímco Putin zdokonaluje svůj asymetrický arzenál a vyhledává budoucí možnosti, jak rozvrátit systém vlády a rozmělnit podporu demokratických a mezinárodních institucí, které Spojené státy a Evropa budovaly v minulých 70 letech," píše se ve zprávě.

Kampaň přitvrzuje. Objevují se další dezinformace, cílí opět na Drahoše

sinfin.digital