Proč sem pouštíme lidi z p*delí světa, rozčílil se Trump. Myslel hlavně migranty z Haiti a Afriky

ČTK

raz

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek v Bílém domě v diskuzi se senátory na téma migrace protestoval proti tomu, aby do Spojených států přicházeli imigranti "z prdelí světa". S odvoláním na několik různých zdrojů o tom dnes informovaly agentura AP a list The Washington Post. Debata, ve které šéf Bílého domu vulgarismus použil, se týkala dohody o podobě migrační reformy, které se podle šestice amerických senátorů z obou politických stran podařilo ve čtvrtek dosáhnout.

"Proč sem necháváme všechny ty lidi z prdelí světa přicházet?" řekl podle zdrojů amerických médií prezident zákonodárcům během debaty v Oválné pracovně Bílého domu. Výraz "shithole country", který Trump použil, by se dal méně expresivně přeložit také jako díra či zapadákov. Podle listu The Washington Post směřovala poznámka na adresu lidí z Haiti a afrických zemí. Právě obyvatele Haiti si Trump údajně v rozhovoru přál vyjmout z jakéhokoli budoucího imigračního programu. "Proč potřebujeme víc Haiťanů? Vyjměte je," řekl podle WP.

Bílý dům nepopřel, že by Trump vulgarismus pronesl, informovala americká média. "Jistí politici ve Washingtonu chtějí bojovat za cizí země, ale prezident Trump bude vždy bojovat za americký lid," řekl v reakci na článek listu The Washington Post mluvčí Raj Shah.

Volební kalkulačka: Se kterým prezidentským kandidátem se nejvíce shodujete?

sinfin.digital