Z přátel rivalové, ze soků spojenci. Kdo chystá na březích Rudého moře nepěkný ohňostroj?

Jitka Jeníková

Rudé moře je zásadním strategickým, ekonomickým a geopolitickým místem na planetě, kterým prochází přes deset procent mezinárodního obchodu. A kde také – snad ještě víc než jinde – platí, že se neuvěřitelně lehce z dobrých přátel stávají zavilí nepřátelé a ze soků noví spojenci. Svůj kus toho exponovaného moře má celkem osm zemí – Egypt, Súdán, Eritrea, Džibutsko, Jemen, Saúdská Arábie, Jordánsko a Izrael. Ale zájem v téhle oblasti má kdekdo. Samozřejmě všechny státy, které tudy potřebují dopravovat suroviny. A pak také ty, které si v jedné zdejší zemičce vybudovaly stálé vojenské základny. V Džibutsku mají základny Američané, Francouzi, Italové, Japonci, Číňané i Saúdové. 

Aby toho nebylo málo, značnou roli hraje i dlouhotrvající animosita mezi Etiopií a Eritreou; cílevědomé, dlouhodobé (a velmi úspěšné) pronikání Turecka, které svou vojenskou základnu vystavělo o kus dál v Somálsku a připravuje si živnou půdu nově i v Súdánu; obavy Egypta o vodu; a údajné mocenské snahy Íránu ovládnout jemenské přístavy na opačném břehu Báb al-Mandabu, tedy průlivu mezi Rudým mořem a Adenským zálivem.

Turci v Súdánu

Nejnovější tření mají na svědomí Turci s Katařany, kteří se o Vánocích dohodli se Súdánem na modernizaci historického přístavu Sawákin, který v 15. a 16. století platil za nejdůležitější africký přístav. Podle Ankary a Chartúmu posílí přebudovaný přístav turisticky ruch v oblasti a zároveň vznikne nové tranzitní místo pro poutníky směřující přes Rudé moře do nejposvátnějšího města islámu, saúdské Mekky.

Podle egyptských a saúdskoarabských médií je to však jen zástěrka pro zbudování turecké vojenské základny, která by ohrozila bezpečnost arabských států, což Súdán s Tureckem samozřejmě razantně popřely (na území Súdánu se žádná oficiální zahraniční vojenská základna nenachází). Egypt v reakci na uzavřenou dohodu vyslal do sousední Eritrey vojenské jednotky. Súdán to nemohl jen tak přejít, a tak také on v úterý 9. ledna hranice s Eritreou uzavřel a na její území se vypravila súdánská vojska. Tisíce etiopských vojáků, kteří už byli na hranicích s Eritreou, posílily další jednotky.

sinfin.digital