Rusko dohání zpoždění. Námořnictvo dostane nové fregaty, největší od rozpadu Sovětského svazu

Ondřej Fér

Největší a nejpokročilejší hladinové lodě postavené od rozpadu Sovětského svazu. Takové mají být nové fregaty ruského námořnictva. První z nich, Admiral Gorškov, by měla vstoupit do služby ve druhé polovině letošního roku.

Na dokončení první fregaty nového typu se v Rusku dlouho a netrpělivě čekalo. Od rozpadu Sovětského svazu země uváděla do služby pouze menší bojové hladinové lodě, jako jsou korvety a raketové čluny. To je pro zemi, která má dlouhodobé nároky na postavení námořní velmoci trapně málo. Fregaty třídy Admiral Gorškov to mají napravit a stát páteří hladinových sil ruského námořnictva. Celkem by jich mělo vzniknout až třicet jednotek, to je ale daleká budoucnost. Zatím se napjatě očekává vstup první jednotky do služby.

Fregatu Admiral Gorškov začali stavět v loděnicích v Petrohradu již v roce 2006 a původně se s předáním lodě námořnictvu počítalo v roce 2011. První zkušební plavba se ale uskutečnila až v roce 2014. Za nepřiměřeně dlouhými dodacími termíny jsou problémy finančního, technického a personálního charakteru. Obecným problémem ruských loděnic totiž je to, že se původně, ještě v sovětských časech, orientovaly výhradně na vojenskou výrobu.

Spojené státy se vrací k fregatám, námořnictvu totiž jinak dojdou válečné lodě

sinfin.digital