Vrazi v dodávkách a kamionech. Dají se zastavit?

Info.cz

Útok v Barceloně není zdaleka prvním případem, kdy kamion najedl do davu lidí. Podobný teror se v posledních měsících stal v Nice, Berlíně, Londýně i Stockholmu. Stále častěji tak zaznívají otázky, zda jde podobným útokům zabránit.  Pravděpodobně ne. Osamělého útočníka, který ukradne kamion a zastřelí řidiče, je těžké zastavit. Pokud chceme žít v otevřené společnosti, zabránit podobným neštěstím vypadá téměř nemožně.

To ale neznamená, že neexistují způsoby, jak uchránit veřejná prostranství před šíleným jezdcem ve velkém voze. Spojené státy, Izrael a Velká Británie na podobné nebezpečí myslely už před útoky v Nice a Berlíně. Opatření jsou různá, některá bijí do očí, jiná jsou nenápadná ale podobně efektivní.

Před britským parlamentem stojí velké černé zátarasy, před newyorskou burzou rampy zabraňující vjezdu vozidlům. V budovách vlády, burzách a v dalších místech, kde se pohybují vysoce postavení politici či obchodníci, platila vždy vysoká bezpečnostní opatření. Ještě donedávna byly útoky v místech, kde se pohybují nic netušící  nakupující či oslavující, výjimečné a s vysokými bezpečnostními opatřeními se nepočítalo.  Pokud by umístily úřady podobné zátarasy v Nice nebo v Berlíně, terorista by měl situaci výrazně složitější, píše BBC.

Města tak hledají způsob, jak udělat veřejné budovy či prostranství bezpečnější, aniž by je neproměnila v pevnosti. Příkladem je například stadion londýnského fotbalovéhop klubu Arsenal, před kterým stojí obrovský nápis s názvem klubu. Masivní písmena vytvářejí zároveň i ochranu před podobnými útoky.  Podobná bezpečnostní opatření se staví u všech důležitých budov a prostranství po celé Velké Británii.

sinfin.digital