Rohingové demonstrovali v Bangladéši. Bojí se podmínek návratu

ČTK

tc

Několik stovek běženců z řad barmského muslimského etnika Rohingů dnes v Bangladéši demonstrovalo proti plánům na jejich návrat do sousední Barmy. Rohingové čelí v převážně buddhistické Barmě dlouhodobému pronásledování a v posledních měsících jich kvůli armádním raziím v barmském Arakanském státě na 655 000 uteklo do Bangladéše. Informovala o tom agentura AFP.

Na repatriaci rohingských uprchlíků, která se má uskutečnit v průběhu dvou let, se Barma a Bangladéš dohodly před několika dny. Bangladéšské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že v Arakanském státě, v němž Rohingové žijí, bude postaveno pět táborů pro přechodné ubytování navrátilců.

Demonstranti při dnešní protestní akci nesli transparenty a provolávali hesla, jimiž požadovali získání barmského občanství a bezpečnostní záruky před návratem. „Chceme v Arakanském státě mírové síly OSN a zřízení nárazníkových zón, chceme uznání základních lidských práv a občanství, nechceme repatriaci bez bezpečnostních záruk,“ řekl agentuře AFP telefonicky z bangladéšského okresu Cox's Bázár jeden z demonstrantů, který se představil jako Muhibulláh.

sinfin.digital