EU začíná zapomínat, proč vznikla, varoval v Davosu Babiš. Vyzýval k ochraně hranic a svobodě trhu

ČTK

raz

Český premiér v demisi Andrej Babišdnes na Světovém ekonomického fóru v Davosu vyzval k prohloubení svobod vnitřního trhu jako hlavního zdroje prosperity Evropské unie. EU by podle něj měla chránit své vnější hranice a řešit konflikty ve svém sousedství dříve, než se stanou bezpečnostní hrozbou pro občany členských států. V poslední době se Evropa podle Babiše místo posilování své pozice hašteřila kvůli maličkostem. Klíčová rozhodnutí musí EU přijímat jednomyslně na úrovni premiérů, uvedl. Babišův projev zazněl za zavřenými dveřmi a jeho znění ČTK poskytl tiskový odbor Úřadu vlády ČR.

Babiš v Davosu vystoupil v panelu s názvem Vytváření společné vize pro Evropskou unii. V anglicky předneseném projevu varoval, že unie začíná zapomínat, proč ve skutečnosti vznikla, tedy aby garantovala mír a prosperitu svých občanů.

„V poslední době tlačíme na další integraci, aniž bychom věděli, proč a kam má směřovat," řekl premiér. Aby byla Evropa silná, musí být podle něj trpělivá. Ukvapená rozhodnutí by nemusela být ku prospěchu Evropy, ale naopak by pro ni mohla znamenat riziko.

Zeman je úžasný stratég, Drahoše na něj nedokázali připravit, říká vlivný youtuber Kovy

sinfin.digital