Nerozhodní Britové. Většina chce druhé referendum o brexitu, hlasovali by o konečně dohodě s EU

ČTK

raz

Britové jsou ve své většině nakloněni uspořádání druhého referenda o brexitu, tedy o odchodu země z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu, o kterém dnes na svém webu informoval list The Guardian. Předmětem hlasování by měla konečná dohoda s EU o podmínkách brexitu, výsledek by však podle průzkumu byl těžko předvídatelný, tak těsný zůstává rozdíl mezi oběma tábory.

Zájem o hlasování podle průzkumu agentury ICM stoupá spolu s tím, jak se vyjednání s EU o brexitu blíží do finále: 47 procent Britů by si přálo mít konečné slovo o brexitu, až budou jasné podmínky odchodu Spojeného království z EU, naopak 34 procent dotázaných bylo proti tomu, aby se otázka znovu otevírala.

Pokud se vyloučí přibližně pětina nerozhodnutých, pak stoupenci druhého referenda vedou v poměru 58 ku 42 procentům, poznamenal deník s tím, že jde o jasný rozdíl 16 procentních bodů. Zvýšená podpora pocházela od obou stran sporu - další referendum o konečné dohodě by si přála čtvrtina voličů, kteří hlasovali pro brexit.

K dalším klíčovým poznatkům z průzkumu The Guardian zařadil stoupající obavy z dopadů brexitu: 43 procent si dělá starosti ohledně negativních dopadů brexitu na britskou ekonomiku, těsná většina věří, že bude mít neblahý dopad i na „britský způsob života".

Voliči opozičních labouristů si více rozmýšlejí své postoje: devět procent z těch, kteří byli pro odchod, by v unii raději setrvali. Zesílilo však demografické rozdělení společnosti: mezi mladými voliči o 17 procentních bodů zesílila podpora pro setrvání v unii, naopak lidé starší 65 let jsou ještě více rozhodnutí pro odchod. Zvětšuje se i geografická propast v názorech: voliči ve Skotsku by více než dříve hlasovali pro unii, zatímco ve Walesu a části Anglie setrvává podpora pro brexit.

sinfin.digital