Seina v Paříží dál stoupá. Dnes by měla kulminovat, některé vlaky už nejezdí

ČTK

raz

Paříž se dnes chystá na kulminaci řeky Seiny, jejíž hladina podle agentury AFP stále stoupá, avšak nejspíše nedosáhne úrovně z předloňských povodní. I nynější situace však způsobuje zmatky v dopravě a uvedla muzea do stavu pohotovosti, aby ochránily své sbírky před případnými záplavami.

„Situace zůstává velice znepokojivá. Část příměstské železnice RER je nadále uzavřena, stejně jako četné cesty a hladina Seiny nepřestává stoupat," poznamenal list Le Figaro na svém webu.

Alespoň předpovědi se podle listu obracejí k lepšímu: hladina řeky by měla vystoupat na nejvýše 5,75 metru, namísto 6,10, jako za povodní v červnu 2016, kdy se Louvre musel evakuovat a muzeum Orsay zavřelo své brány. Čeká se, že řeka bude kulminovat dnes večer.

Kompletní zpravodajství k prezidentským volbám 2018 najdete zde>>>

Dnes ráno řeka vystoupala na 5,68 metru, tedy během 24 hodin stoupla o 12 centimetrů. Děje se tak v důsledku vydatných srážek. V povodí Seiny a jejích přítoků od 15. ledna napršel ekvivalent třítýdenních dešťů, poznamenal deník a dodal, že od pondělka Seina stoupla o 1,28 metru. Nutno však dodat, že v červnu 2016 Seina stoupla o čtyři metry během čtyř dnů.

sinfin.digital