Tisíce tajných spisů bylo prodáno v bazaru. Australská vláda řeší, jak se to mohlo stát

ČTK

of

Australská vláda dnes zahájila vyšetřování ztráty tisíce tajných spisů, které byly prodány spolu se skříňkou na spisy v bazaru. Canberrský obchod nábytek prodal ve velké slevě kvůli uzamknutým zásuvkám, k nimž nebyl klíč. Informovala o tom australská televize ABC.

Nezveřejnila, kdo nábytek odkoupil, pouze uvedla, že nový majitel zámky odvrtal a našel několik tisíc vládních spisů vztahujících se k dění ve vládách čtyř premiérů v minulých deseti letech. Nejčerstvější z dokumentů se týkal vlády Tonyho Abbotta, kterého v roce 2015 nahradil současný premiér Malcolm Turnbull.

Podle ABC byly téměř všechny dokumenty označeny jako tajné - buď jako "přísně tajné", "citlivé", "určené pouze pro Australany", nebo "pro kabinet". Televize neoznámila, kdy byly dokumenty nalezeny, avšak v minulých týdnech jich využila při zveřejnění informací kompromitujících administrativy bývalých premiérů Kevina Rudda a Abbotta a také několik poslanců. Televize oznámila, že se rozhodla s ohledem na národní bezpečnost o některých dokumentech pomlčet.

V Austrálii zatkli „agenta“ KLDR. Pro Kimův režim sháněl peníze a zbraně hromadného ničení

sinfin.digital