Devět výstřelů překresluje mapu vlivu. Jak vražda ruského velvyslance proměnila svět?

Lukáš Pospíšil

Pondělní vražda Andreje Karlova v Ankaře má s odstupem dnů stále větší dopad a formuje dění za hranicemi země. Utužuje vazbu Turecko–Rusko a oslabuje vliv Spojených států. Turecko navíc dává najevo, že ji hodlá využít jako záminku v boji s vlastními oponenty.

Včera Ankara ještě osahávala terén, dnes už vykročila bez rozpaků. Obvinění, že za vraždou ruského diplomata stojí hnutí kolem duchovního Fetullaha Gülena zaznělo rovnou od autoritářského tureckého prezidenta.

„Není důvod skrývat, že byl členem organizace FETÖ. Všechny jeho vazby, od místa, kde byl vzdělán, i další vztahy, ukazují na FETÖ (skupiny kolem Gülena, které Turecko považuje za teroristy),“ prohlásil Recep Tayyip Erdogan.

Střípek do mozaiky přidal i turecký deník Hürriyet, který napsal, že vrah velvyslance se v posledním půlroce podílel na ostraze několika akcí, kterých se prezident Erdogan účastnil. Novináři listu rovněž zmiňují vazby na zmíněného exilového duchovního a bez bližších souvislostí vyslovují obavu, že muž mohl udeřit i na vládce Turecka.

Kdo byl Andrej Karlov a jakou roli hrál v Turecku?

sinfin.digital