USA před bouří: Na veřejnost se má už v pátek dostat výbušná zpráva o FBI a Trumpovi

lup

Zpráva republikánských kongresmanů o vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby bude zveřejněna v pátek. Oznámil to podle agentury Reuters zástupce Bílého domu. Podle něj se očekává, že zprávu zveřejní výbor pro kontrolu činnosti tajných služeb Sněmovny reprezentantů, který už s jejím zveřejněním vyslovil souhlas. Podle Reuters není jasné, zda bude zpráva upravena vzhledem k obavám týkajícím se národní bezpečnosti, na které upozornil Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Také není jasné, zda výbor pro kontrolu tajných služeb nebude muset o zprávě hlasovat znovu kvůli změnám, které v textu učinil předseda výboru Devin Nunes.

Interní zpráva vyvolává kontroverze, neboť údajně hovoří o předpojatosti FBI vůči prezidentu Donaldu Trumpovi. Demokraté navíc tvrdí, že republikáni do zprávy tajně zasahovali poté, co kongresový výbor schválil její zveřejnění.

Šéf demokratů ve sněmovním výboru pro kontrolu tajných služeb Adam Schiff v noci na dnešek přišel s tvrzením, že republikánští autoři zprávu "tajně upravili" a Bílý dům, který ji v pondělí dostal po schválení výborem, viděl jinou verzi. Podle Schiffa je proto hlasování výboru o zveřejnění zprávy neplatné a musí se opakovat.

ANALÝZA: Protesty jako palebná příprava na volby. Jak číst situaci v rozbouřeném Tunisku

sinfin.digital