Dohoda o německé vládě stále není, Merkelová a Schulz se přou kvůli hranici pro příjem běženců

ČTK

Konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokraté (SPD) se sice dohodli, že do Německa nebude přicházet více než 180.000 až 220.000 běženců ročně, neshodují se ale na tom, jestli jde o horní hranici pro příjem uprchlíků, či nikoliv. Jejich spor jen dokládá, jak citlivým tématem nadále migrace v Německu je.

Horní hranici pro příjem uprchlíků na úrovni 200.000 ročně dlouhodobě prosazuje bavorská Křesťanskosociální unie (CSU). Jasně se proti ní naopak staví sociální demokraté, jejichž šéf Martin Schulz na lednovém sjezdu strany slíbil, že s SPD ve vládě nebude mít spolková republika žádnou takovou horní hranici. Tento termín nemá ráda ani kancléřka Angela Merkelová (CDU), která se proti němu opakovaně ohradila v loňské předvolební kampani.

Není proto divu, že budí kontroverze i při nynějším koaličním vyjednávání. Strany se v něm domluvily na formulaci, že počty migrantů "ročně nepřesáhnou rozpětí mezi 180.000 až 220.000". CSU dává hlasitě najevo, jak je s dohodou spokojena. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna (CSU) se podařilo dosáhnout horní hranice pro příjem uprchlíků.

3914205:article:true:true:true

"Nestanovili jsme žádnou horní hranici," říká stejně rozhodně místopředsedkyně SPD Manuela Schwesigová. Další místopředseda SPD Ralf Stegner dokonce novinářům vysvětloval, jak je potřeba formulaci vnímat z jazykového hlediska. Politikům CSU pak doporučil, aby dohodu neinterpretovali chybně tím, že mluví o horní hranici pro příjem běženců.

Sociální demokraté zdůrazňují, že součástí dohody je i to, že právo na azyl zůstává neomezené. Bude o něj moci požádat každý běženec, který dorazí do spolkové republiky. Co by se stalo, kdyby jich v jednom roce bylo více než 220.000, je podle mnohých otázka.

sinfin.digital