Zabíjet umí dřív než číst. Dětští vojáci jako drsná realita Jemenu, kde jejich rodiny hladoví

abe

„Viděl jsem lidi za mnou umírat,“ tvrdí 13letý jemenský chlapec jménem Younis. Sám v té chvíli držel zbraň, protože byl dětským vojákem v řadách šíitských povstalců. Situace dětí v Jemenu je dle pozorovatelů UNICEF katastrofální. Země je na pokraji hladomoru, šíří se epidemie cholery. Školy nefungují, velká část z nich je v troskách, a tak děti částečně dobrovolně i nechtěně berou do rukou zbraně, aby zajistily rodině nějaký příjem.

„Stříleli je do hlavy a do prsou. Byl jsem vyděšený. Když mě střela zasáhla do nohy, myslel jsem, že umírám. Ohromil mě strach, pořád to ještě cítím,“ vysvětluje pro televizi CNN Younis. Býval dětským vojákem, který se zapojil do občanské války v Jemenu. V ní proti sobě stojí šíitští, přesněji hútíjští, rebelové podporovaní Íránem a arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, kterou o pomoc požádal sesazený jemenský prezident Abd Rabú Hadí. Íránci a Saúdové bojují o nadvládu na Středním východě dlouhodobě. Nyní se jejich spor odráží právě v Jemenu, kde kvůli němu zemřelo už více než 10 tisíc lidí.

Younis je teď už se svoji rodinou. Z hrůzných zážitků se vzpamatovává v rehabilitačním centru pro bývalé dětské vojáky v pouštním městě Marib. Společně s dalšími hochy se tu snaží zapomenout, jak převáželi a odpalovali rakety na ty, o kterých jim hútíové řekli, že jsou nevěřící. Teď do bloků v centru kreslí to, co zažili – ať to bylo převážení raket nebo odklízení mrtvých těl.

„Jednou jsem se na jednu mrtvolu podíval a zjistil jsem, že je to můj strýc. Brečel jsem a nevěděl jsem, co mám dělat,“ potvrzuje 13letý Naji. Arabská koalice zahájila proti povstalcům ofenzivu, která zahrnovala i ostřelování ze vzduchu, ale i blokádu ze strachu z dalšího ozbrojování šíitů zbraněmi z ciziny. Blokáda ale způsobila humanitární katastrofu.

Dle dat OSN potřebuje 76 % místních obyvatel humanitární pomoc. 8,4 milionů Jemenců je na pokraji hladomoru. A jejich počet stoupá, loni nedostatkem potravin trpělo 6,8 milionu lidí. Společně s hladem docházejí i vojáci. Proto dostávají do rukou zbraně i děti.

sinfin.digital