Věčný chaos okolo Trumpovy ruské aféry. 5 věcí, které byste měli vědět o nově zveřejněné zprávě

Radka Zítková

Amerikou znovu (nebo spíš stále) hýbe skandál okolo ruského vměšování do prezidentských voleb. Rozbuškou teď je interní vzkaz republikánů, který po několikadenním dohadování dovolil zveřejnit prezident Donald Trump. Zpráva, ve které hraje klíčovou roli předseda výboru pro kontrolu tajných služeb, republikán Devin Nunes, tvrdí, že ze strany tajných služeb došlo na samém začátku vyšetřování „ruské aféry“ k vážným pochybením. FBI údajně nařídila odposlouchávání bývalého Trumpova volebního poradce Cartera Page na základě nepotvrzených informací od zdroje, který financovali demokraté. FBI to popírá, jako neobjektivní zprávu označují i demokraté. Co zpráva znamená pro další vyšetřování kauzy? A co pro prezidenta Trumpa? Shrnuli jsme to pro vás přehledně v pěti bodech. 

Z čeho přesně autoři zprávy viní FBI?

Klíčová část čtyřstránkového dokumentu se točí okolí zprávy bývalého britského agenta Christophera Steela. Ta mapuje vztahy Trumpových lidí s Moskvou a věnuje se také kompromitujícím materiálům, které údajně Rusko na současného amerického prezidenta léta sbíralo. Jeho vyšetřování zčásti financovala Demokratická strana v době, kdy za ní Hillary Clintonová kandidovala na prezidentku.

3888753:article:true:true:true

„Zástupce ředitele FBI McCabe před komisí v prosinci 2017 uvedl, že o žádné odposlechy by se u soudu nežádalo, pokud by nebyly k dispozici informace ze zprávy Steela,“ stojí v čerstvě odtajněné zprávě republikánů. Republikáni viní tajné služby z toho, že soud neinformovaly o financování Steelova pátrání, a že tak mohlo jít o politicky motivované vyšetřování. Demokraté nicméně tvrdí, že McCabe Steelovu zprávu uvedl jen jako jeden ze střípků důkazů o povolení odposlechů, podobně prý mluvil i o dalších informacích. Bez zveřejnění přesného zápisu svědectví to ale jasné nebude.

ANALÝZA: Putinův potížista Navalnyj se vrací do hry. Co může způsobit jeho bojkot voleb?

sinfin.digital