Jadernou doktrínu Pentagonu kritizuje i Peking: „Doufáme, že USA opustí mentalitu studené války“

ČTK

lup

Po sobotní kritické reakci Moskvy dal najevo negativní stanovisko k nové jaderné doktríně USA i Peking. Čínské ministerstvo obrany se podle agentury AP pozastavilo nad tím, že Čína je v dokumentu zveřejněném v pátek Pentagonem označena za jaderného protivníka. Číňané zároveň vyzvali Washington ke snížení amerického jaderného arzenálu, který je mnohem větší než čínský.

Ministerstvo obrany vydalo v Pekingu prohlášení, v němž uvedlo, že čínský jaderný arzenál je na "minimální úrovni" potřebné pro zajištění bezpečnosti. Připomnělo také, že Čína se zavázala, že za žádných okolností nepoužije nukleární zbraně jako první.

Dokument amerického ministerstva obrany hovoří o nové jaderné doktríně USA, jejímž cílem je zejména odradit Rusko od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě. Analýza Pentagonu se přitom odvolává na současnou ruskou aktivitu, která podle Američanů hrozí nekontrolovanou eskalací konfliktů v Evropě.

Moskva v sobotní reakci uvedla, že 74stránkový materiál je očividně konfrontační a protirusky zaměřený.

V obsáhlém přehledu americké jaderné strategie vypracovaném Pentagonem se rovněž uvádí, že Washington chce odradit Peking od chybného předpokladu, že jakékoli použití jaderných zbraní, byť omezené, je přijatelné.

sinfin.digital