V americkém Kongresu to dál vře kvůli Trumpově ruské aféře. Demokrati chtějí zveřejnit vlastní zprávu

ČTK, raz

Demokratičtí členové amerického Kongresu chtějí v reakci na republikánskou zprávu o údajném zneužití pravomocí Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) při objasňování ruského vlivu na předloňské prezidentské volby v USA zveřejnit vlastní hodnocení. O odtajnění demokratické verze dnes bude rozhodovat výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb, který minulý týden odsouhlasil zveřejnění republikánské zprávy.

Demokraté s republikánským výkladem nesouhlasí, upozorňují na jeho nedostatky a tvrdí, že republikánská zpráva může vyšetřování ruské kauzy zdiskreditovat. O publikaci verze demokratických kongresmanů by sněmovní výbor měl podle agentury Reuters začít jednat v 17:00 místního času (23:00 SEČ).

3888753:article:true:true:true

Republikánská zpráva kritizuje FBI a také americké ministerstvo spravedlnosti ze zaujatosti proti volební kampani nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. Někdejší ředitel FBI James Comey prohlásil, že zpráva je nečestná a zavádějící, za své podřízené se postavil také Comeyho nástupce Christopher Wray. Trump naopak krok republikánů ocenil a konstatoval, že dokument ho plně očistil.

sinfin.digital