Le Penové chybí miliony. Pád česko-ruské banky ji odstřihl od půjček a možná nezaplatí kampaň

Lucie Bednárová

Francouzská politička Marine Le Penová, která je jedním z favoritů jarních prezidentských voleb ve Francii, znovu řeší, kdo jí půjčí, a přiznává potíže. Může za to kolaps První česko-ruské banky, která v minulosti nacionalistickou Národní frontu Le Penové několikrát podržela. Za finančním domem stál v Česku působící byznysmen, který mimo jiné čelí podezření, že jinou svoji banku vytuneloval.

Marine Le Penové chybí 20 milionů eur, které potřebuje na svou prezidentskou kampaň v roce 2017. Zahraničních novinářům to potvrdil pokladník její Národní fronty Wallerand Saint Just. Le Penová spoléhala na půjčku První česko-ruské banky (PČRB), která ale byla už od března v nucené správě a v létě přišla o licenci kvůli špatným úvěrům. „Ztráta této banky je pro nás tvrdá rána,“ citovala agentura Bloomberg Saint Justa.

Strana se podle jeho slov snaží hledat zdroje jinde, u francouzských bank však naráží. „Odmítají nás,“ uvedl Saint Just v telefonickém rozhovoru. V hledáčku jsou proto banky v jiných zemích včetně Ruska. O jaké z nich konkrétně jde, ale odmítl prozradit. „V těchto záležitostech musíte zůstat diskrétní. Žádná čísla, žádná jména,“ uvedl.

Závěr tajných služeb: Rusko se pokusilo ovlivnit americké volby v Trumpův prospěch

sinfin.digital