S vyšetřovatelem o ruské kauze nemluvte, radí Trumpovi právníci. Bojí se, že by lhal

adk

Americký prezident Donald Trump by neměl vypovídat před zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který vyšetřuje ruské ovlivňování prezidentských voleb a prezidentovo možné bránění spravedlnosti. Doporučují mu to jeho právníci, kteří se obávají, že by se Trump mohl zaplést do svých výroků a čelit obvinění z křivého svědectví. S informací přišel list New York Times.

Trump by se měl rozhodnout, zda bude, či nebude s Muellerem mluvit, v následujících týdnech. Odmítnutím by naznačil, že něco skrývá. Přesto mu to jeho právníci radí. Prezident už několikrát ve svých vyjádřeních lhal, nebo si protiřečil. Pokud by k tomu došlo nyní, mohl by být stíhán za křivé svědectví.

Podobný pohled jako právníci má například bývalý guvernér státu New Jersey, neúspěšný republikánský uchazeč o prezidentskou nominaci a šéf Trumpova týmu během procesu přebírání moci Chris Christie.

„Nemyslím, že prezident Spojených států, i kdyby tu byla věrohodná obvinění, a já nevěřím, že jsou, by měl sedět před speciálním vyšetřovatelem,“ prohlásil v rozhovoru na televizi ABC Christie. Za špatný nápad to také označil bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, který Trumpovi radil v kampani.

3888753:article:true:true:true

Opačný názor zastává jen pár lidí z Trumpova okolí, například právník Bílého domu Ty Cobb. Podle něj by měl prezident udělat všechno, co je v jeho silách, aby s Muellerem spolupracoval. Hlavní slovo mezi poradci ale nemá.

sinfin.digital