Americká armáda dostane víc peněz. Senátoři USA dohodli obří zvýšení rozpočtových výdajů

ČTK, luš

Američtí senátoři dnes se dohodli na masivním zvýšení rozpočtových výdajů, které umožní realizaci řady rozvojových programů a zvýšení financí pro Pentagon. Oznámil to server Politico. Výdaje rozpočtu se mají v příštích dvou letech zvýšit o zhruba 300 miliard dolarů (přes šest bilionů korun).

Dohoda republikánských a demokratických senátorů je výsledkem debat o financování vládních úřadů, které je zákonem zajištěno jen do čtvrteční půlnoci. Návrh na vyšší rozpočtové výdaje cestou zvýšení limitu státního dluhu musí schválit Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident.

Peníze mají otevřít cestu k financování infrastrukturních projektů, k rozšíření boje s drogovou epidemií a k finančnímu krytí likvidace následků živelních pohrom. „Dohoda je výsledkem rozsáhlých jednání mezi vedením Kongresu a Bílým domem,“ řekl novinářům šéf senátní republikánské většiny Mitch McConnell. „Tvrdě jsme pracovali, abychom nalezli společné stanovisko a soustředili se na službu americkému lidu,“ uvedl.

Podle agentury Reuters bude 131 miliard dolarů uvolněno na civilní rozvojové projekty, z toho 20 miliard na modernizaci americké infrastruktury. Plán realizace infrastrukturních projektů hodlá podle dřívějších zpráv prezident Donald Trump vyhlásit v pondělí.

sinfin.digital