Srbové podezírají firmu Zemanova sponzora Strnada z podílu na praní špinavých peněz

Info.cz

urm

Loni v srpnu přinesla média zprávu, že skupina Czechoslovak Group (CSG) největšího českého zbrojaře a sponzora prezidenta Miloše Zemana Jaroslava Strnada expanduje v Srbsku. Jako jediná společnost, která se účastnila vládního tendru, nabídla převzetí krachujícího státního podniku IMK 14. Oktobar v Kruševaci. Na Balkáně ovšem celá transakce v současnosti vyvolává podezření.

Srbské strojírny, jejichž výroba zahrnovala rypadla, pásové traktory, ale i zbrojní výrobu, jako jsou díly pro tanky či velkokalibrovou munici, zaměstnávaly v nejlepších dobách osm tisíc lidí. Po rozpadu Jugoslávie docházelo k postupnému útlumu, přičemž v roce 2015 musela zadlužená společnost radikálně omezit výrobu a propustit většinu zaměstnanců.

Strnadova srbská dceřiná firma SCMG – 14. Oktobar, jejímž ředitelem je Vojislav Sparavalo, koupila společnost za velmi výhodnou cenu 100 milionů korun, přičemž odhady hovořily až o desetinásobku výrobního kapitálu. Odpůrci této privatizace kritizují, že nový majitel chce z několika závodů zachovat pouze centrální výrobu v Kruševaci.

Velký lánský byznys: Zakázky za stovky milionů spadly do kapsy lidem napojeným na Mynáře

sinfin.digital