V Německu se poslední noc jednalo o vládě. Řešily se výhradně vládní posty

ČTK

tc

Prakticky celou poslední noc vyjednávání o německé vládě strávili politici diskusí o rozdělení ministerských postů. Mnozí z nich si během toho odskočili do některé z vedlejších místností berlínské centrály křesťanských demokratů, aby si zdřímli. Tak stanici BR popsal šéf CSU Horst Seehofer dramatický vrchol koaličních rozhovorů mezi CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociálními demokraty (SPD), které skončily ve středu dopoledne.

„Poslední vyjednávací noc začala prohlášením SPD: Chceme ministerstvo zahraničí, ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí, jinak nebude žádná vláda,“ řekl končící bavorský ministerský předseda. Jeho strana na to reagovala tím, že se o klíčový resort financí také přihlásila a sociálním demokratům nabídla, že si další ministerstvo mohou vybrat podle svého přání. SPD to ale odmítla.

„To byl začátek, že se od čtvrté hodiny odpoledne do šesti hodin ráno mluvilo jen o této otázce. Během této doby člověk na některé politiky vůbec nenarazil. Šli do jiných místností a lehli si prostě na podlahu,“ popsal také Seehofer. V těchto podmínkách podle něj podřimovali i ministerští předsedové některých spolkových zemí.

sinfin.digital