Překvapení v německé vládě: Schulz ministrem zahraničí nebude, do kabinetu vůbec nevstoupí

ČTK, raz

Končící šéf německé SPD Martin Schulz se oproti očekávání nestane ministrem zahraničí nově vznikající vlády kancléřky Angely Merkelové. Do kabinetu podle svých slov vůbec nevstoupí. Média přitom v posledních dnech o jeho postu v čele diplomacie mluvila jako o jistém.

Podle Schulze je zásadní, aby sociální demokraté, kteří musejí vznik další velké koalice schválit ve vnitrostranickém referendu, rozhodovali především o programu, který se SPD podařilo prosadit do koaliční smlouvy.

3914205:article:true:true:true

„Kvůli diskusím o mé osobě ale považuji úspěšné hlasování za ohrožené. Proto tímto oznamuji, že se vzdávám vstupu do spolkové vlády,“ uvedl v prohlášení dvaašedesátiletý Schulz, někdejší předseda Evropského parlamentu. Schulz věří, že díky tomu skončí personální diskuse uvnitř SPD.

„Všichni děláme politiku pro lidi v této zemi. K tomu patří, že mé osobní ambice musejí stát za zájmy strany,“ poznamenal. Zda to byla jeho jediná motivace, je ale otázka. Server deníku Bild totiž uvedl, že od členů vedení strany dostal ultimátum, aby se do dnešního odpoledne nároku na post ministra zahraničí vzdal.

sinfin.digital