Válka je na spadnutí? Hrajete si s ohněm, varoval Izrael po přestřelce v Sýrii

ČTK

luš

Situace kolem ranních izraelských leteckých útoků na cíle v Sýrii, k nimž došlo po sestřelní íránského bezpilotního letadla vyslaného ze Sýrie nad Izrael, prudce eskaluje. Mezinárodní letiště u Tel Avivu kvůli konfrontaci asi na hodinu zastavilo starty letadel, premiér Benjamin Netanjahu situaci konzultoval s bezpečnostním složkami. Mezi Izraelem, Sýrií a Íránem létají výhrůžky. 

Jde o zatím nejvážnější vojenskou konfrontaci Izraele se Sýrií za syrské občanské války. Izrael se předtím omezil jenom na útoky na libanonské radikální hnutí Hizballáh, které je stejně jako Rusko a Írán spojencem vlády v Damašku a pomáhá syrské armádě. Delší dobu Izrael poukazuje na to, že Írán v Sýrii upevňuje své pozice.

Izraelský velvyslanec v Moskvě Harry Koren dnes řekl, že od jižní syrské hranice by se měly urychleně stáhnout oddíly Hizballáhu a dalších šíitských skupin. Podle Korena, jehož citovala ruská agentura Interfax, si přítomnost íránské armády v Sýrii vyžaduje větší politickou i vojenskou koordinaci s Ruskem.

Izraelská armáda oznámila, že v odvetě na syrskou protiletadlovou palbu zaútočila na 12 pozic v Sýrii, mezi nimiž byly tři baterie protivzdušné obrany a čtyři íránské cíle, které patří k íránské vojenské mašinérii v Sýrii. Při útoku (ze Sýrie) byly na Izrael vypáleny protiletadlové střely, které aktivizovaly poplašné systémy, jež byly slyšet v severním Izraeli. Armádní mluvčí řekl, že si Izrael nepřeje situaci stupňovat, ale „je připraven na všechny alternativy“. Írán a Sýrie si podle něj hrají s ohněm.

sinfin.digital