Hrozivé detaily ruské letecké katastrofy: Pád přišel šest minut po startu, zemřely i tři děti

ČTK

luš

Ramenský okres jihovýchodně od Moskvy byl dnes dějištěm jedné z nejhorších leteckých katastrof v Rusku za posledních deset let. Krátce po startu z moskevského letiště Domodědovo se zde zřítil letoun Saratovských aerolinií s 71 osobami na palubě. Havárii nikdo nepřežil. Vyšetřovatelé, kteří už dle agentury TASS mají k dispozici jednu ze dvou černých skříněk, zatím nevyloučili žádnou z možných příčin.

Let mířil do Orsku v Orenburské oblasti na jihu Ruska, z níž také pocházela drtivá většina z 65 cestujících. Stroj An-148 se dvě minuty po startu ztratil z obrazovek radarů a na zem dopadl asi 70 kilometrů od hlavního města ve 14:27 místního času (12:27 SEČ), ve vzduchu byl tedy jen šest minut. V médiích se objevila i svědectví, podle nichž z letadla už před dopadem šlehaly plameny. Trosky stroje jsou údajně rozeseté na kilometr dlouhém pásu.

Příčina neštěstí zatím není známá. Mluvčí Saratovských aerolinií uvedla, že ohledně dobrého technického stavu letadla nepanovaly žádné pochybnosti. Havarovaný An-148 byl vyroben v Rusku v roce 2010 a dopravce jej využíval od roku 2016. V době havárie panovalo v okolí Moskvy mrazivé počasí se sněhovými přeháňkami.

Ruská prokuratura zahájila trestní řízení pro podezření z porušení pravidel bezpečnosti leteckého provozu. Sestavení speciální komise pro vyšetření incidentu pak ruské vládě nařídil prezident Vladimir Putin, který zároveň prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova vyjádřil soustrast všem, kteří dnes přišli o své blízké.

První záběry trosek letadla: 

sinfin.digital