ANALÝZA: Kreml děsí aféra „Rybkagate“. Sexuální predátorka servíruje vicepremiéra na kolenou

Pavel Vondra

Zatím poslední investigativní materiál nejzlobivějšího ruského opozičníka Alexeje Navalného, který válčí nejen s korupcí, ale s celým systémem putinovského Ruska, nalezl inspiraci u poměrně nečekaného zdroje. Ten by si přezdívku „Deep Throat“ zasloužil více než původně anonymní whistleblower z časů aféry Watergate.

Koncem ledna si mohli vlivní Rusové oddychnout. Napjatě očekávaný seznam vysokých státních úředníků a oligarchů, který na popud amerického Kongresu vytvořilo ministerstvo financí, nebyl – alespoň zatím – spojen s přijetím nových sankcí. Ať už se totiž ruští představitelé tváří sebevíc povzneseně nad věčné západní mentorování, jedno je jisté: žádný z bohatých a vlivných Rusů si nepřeje komplikace v podobě ztíženého přístupu k bankovním službám, nemovitostem a dalším vymoženostem „zkaženého a pokryteckého Západu“, bez nichž už si životy své i svých blízkých sotva dovedou představit.

Rozhodně však nelze vyloučit, že se některá z oněch 210 jmen nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina dříve či později objeví na opravdovém sankčním seznamu. Stačí připomenout, že důvodem, proč nový seznam vznikl, jsou nepřátelské činy Ruska v podobě jeho vojenských aktivit na Ukrajině a v Sýrii. A především pak údajné ruské snahy ovlivnit poslední americké prezidentské volby. A tam, jak známo, vyšetřování ještě neskončilo a leccos znepokojivého může vyjít na světlo.

Smlouvy ukázaly, jak chtěl Okamura zatočit s penězi Úsvitu. 46 milionů mělo jít přímo jemu

sinfin.digital